12 Barris

Què es fa a l’Hospitalet de Llobregat amb motiu del 25N?

Setmana de mobilitzacions feministes al municipi per visibilitzar i denunciar totes les violències masclistes envers les dones
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Des de l’1 de gener de 2003 fins al dia d’avui, 1.118 dones han estat assassinades per homes masclistes a l’estat espanyol. 70 dones assassinades en el que portem de 2021. Amb motiu del 25N, per tal de visibilitzar i denunciar tots els tipus de violència envers les dones, diversos col·lectius de dones feministes de l’Hospitalet de Llobregat, així com centres educatius i també l’Ajuntament, s’han mobilitzat per organitzar activitats durant aquesta setmana fins al 30 de novembre.

Setmana especial a l’IES Vilumara

A l’Institut Can Vilumara, els i les alumnes del segon curs del cicle formatiu de grau superior Promoció d’Igualtat de Gènere han preparat diverses activitats amb motiu del 25N. D’entre les seves accions divulgatives cap a la resta de l’alumnat del centre,  en destaca una impactant exposició amb 70 samarretes amb els noms, edats i origen de les víctimes mortals de violència masclista registrades el 2021. 

L’acte central a l’institut Can Vilumara va tenir lloc la tarda del dimarts 23 de novembre, on  les alumnes del grau van protagonitzar un acte commemoratiu davant els seus companys i companyes d’altres cicles de grau mitjà i superior. Es va fer lectura d’un manifest que feia un recorregut per les diferents formes de violència envers les dones i es va guardar un minut de silenci en record de totes les víctimes. La cloenda va ser musical: es va cantar la ‘Canción Sin Miedo’ versionada per Palomar, un tema amb un missatge molt clar contra la violència, i una alumna del centre va interpretar ‘La Puerta Violeta’ de Rozalén. 

L’Aroa, alumna de 22 anys d’aquest segon curs del cicle de Promoció d’Igualtat de Gènere, destacava la importància d’aquestes accions per erradicar la violència masclista i va explicar a Districte7 que la seva major por com a dona, en la seva quotidianitat a la ciutat, és anar sola pel carrer: “De vegades surto de casa cap a l’institut amb la inquietud de no saber si em passarà alguna cosa, si tornaré sencera a casa” i va afegir “tant de bo no existeixi aquesta formació que fem al Vilumara, però degut a aquest sistema que ens oprimeix de totes les maneres i de tots els àmbits, és molt necessària”.

Múltiples activitats programades

La Setmana per a l’Erradicació de la Violència envers les dones compta amb un programa amb diferents activitats oficials i veïnals a l’Hospitalet: xerrades sobre l’ús del llenguatge inclusiu, activitats de sensibilització sobre les violències de gènere, concerts o un taller d’autodefensa feminista, entre d’altres. Podeu consultar el programa sencer de les activitats seleccionades per l’Ajuntament de l’Hospitalet aqui

Marxa Nocturna 24N:

El col·lectiu Vaga Feminista l’Hospitalet convoca a totes les veïnes de la ciutat a participar d’una marxa nocturna i reivindicativa sota el lema ‘Ens Volem Lliures i Rebels’. El punt de sortida d’aquesta marxa és davant del CAP de Torrassa, a la Ronda de la Torrassa, el dimecres 24 a partir de les 19 hores. Aquest grup heterogeni de dones de la ciutat va fer el passat dissabte un mural urbà per visibilitzar la urgència de canviar dinàmiques socials per a erradicar la violència masclista. 

Mural realitzat al centre de l’Hospitalet per activistes de Vaga Feminista l’Hospitalet Foto: @VagaFeministaLH

Vaga Feminista LH convoca també el pròxim 25 de novembre a les 17:30 hores davant del CAID (Plaça Can Colom, 1) per  unir-se a la manifestació de Barcelona. 

Acte oficial:

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat farà lectura del manifest institucional contra la violència masclista el dijous 25 de novembre a les 18h a la plaça de l’Ajuntament. L’acte comptarà amb l’acompanyament de l’artista Bel Mur i l’actuació de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts de L’Hospitalet.

Tallers:

El pròxim dissabte 27 de novembre, Entre Veïnes i la cooperativa Brotes han organitzat un taller formatiu sobre acompanyaments a dones que han patit o es troben en situacions de violència masclista. Serà a les 10:30 hores al Centre municipal Ana Díaz Rico, a la plaça Blocs Florida. Es demana inscripció prèvia.  

Performance i manifest al barri Sant Josep

Per la seva banda, l’Associació de Dones de Sant Josep llegirà un manifest al Parc de la Serp el dijous 25 de novembre a les 19:30 hores. Durant els últims dies, l’associació de dones ha fet una crida per recollir sabates vermelles i espelmes amb les quals volen visibilitzar el miler llarg de dones assassinades per violència masclista des de l’any 2003 a tot l’Estat.

Aquesta performance vol retre homenatge a les dones que ja no hi són i a les que fins i tot no consten a les dades oficials com a víctimes de violència masclista. Aquesta acció s’ha posat en marxa conjuntament amb altres entitats i centres educatius com ara la llar d’infants Saltiró, les escoles Pau Sants, Joan Maragall, Sant Josep el Pí, l’IES Mercè Rodoreda o l’INS Provençana, i entitats com ara Tabalers de TRO.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat