12 Barris

L’inexorable camí cap al nou PDU Biopol Granvia

El procés participatiu obert fa un parell de setmanes conclou el 24 de maig i es preveu que la fase d’al·legacions arribi abans de l’estiu
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

El recorregut per aprovar el nou Pla Director Urbanístic Biopol Granvia està donant les seves passes a un ritme accelerat. Objectiu de les administracions impulsores: arribar a la seva aprovació definitiva abans que finalitzi l’any 2022.

A data 11 d’abril, ja hi han tingut lloc dues de les cinc fites marcades al calendari del procés participatiu que es va engegar el passat 29 de març, i que preveu presenti les seves conclusions el 24 de maig. Un procés participatiu, no vinculant, compost per 5 sessions -3 informatives i dues participatives- i una web oberta a qualsevol comentari, però a la qual, ara com ara, no s’han registrat cap proposta perquè el termini per traslladar-les comença el mateix dimarts 19 d’abril, data d’inici de la “fase deliberativa”. A aquesta fase hi haurà dues taules de debat els dies:

  • 19 d’abril a les 18:30 hores al Centre Municipal Tecla Sala. Tema: Implantació usos biomèdics i impacte socioeconòmic
  • 28 d’abril a les 18:30 hores al Centre Municipal Tecla Sala. Tema: Model urbà i desenvolupament sostenible

Després de donar per finalitzat aquest procés participatiu, se signarà l’aprovació inicial i s’obrirà període d’al·legacions i si no hi ha cap de grossa, es procedirà a la seva aprovació definitiva.

Com ha estat la participació fins ara?

Per tant, ens trobem gairebé a la meitat del procés participatiu on les dues sessions informatives anunciades a la web oficial s’hi han inserit al Consell de Ciutat, dut a terme el 29 de març, i el Consell de Districte de Bellvitge Gornal, el passat 5 d’abril. Unes sessions, en conseqüència, marcades per un reglament estricte respecte al dret de vot i participació. Això es va traduir en el fet que només van poder parlar els i les conselleres designades per les entitats membres d’aquests ens de representativitat ciutadana. El reglament contempla tanmateix que poden parlar veïns sense afiliació a cap entitat, només si es demana torn al menys15 dies abans de la celebració del consell, i via instància.

Sessió del Consell de Ciutat de l’Hospitalet de Llobregat del passat 29 de març de 2022

Al Consell de Ciutat, entre les entitats amb dret de vot i paraula, només va parlar específicament sobre el PDU en Manuel Piñar, president de la Federació d’Associació de Veïns i Veïnes del municipi. Piñar, tot i que no es coneix posicionament oficial de la federació veïnal que presideix, va assegurar que “personalment, aquest pla m’agrada més que els anteriors. A veure si la tercera és la bona”.

Per la seva banda, Montse Abolafia, portaveu de l’AVVIB, l’Associació de Veïns i Veïnes Independent de Bellvitge, va expressar el seu desacord amb els termes del procès participatiu, així com va afirmar que el seu col·lectiu està a favor del Biopol, però no de la construcció de la vintena d’edificis que comporta el PDU. La vocal d’aquesta entitat veïnal de Bellvitge va proposar poder desenvolupar el clúster biomèdic Biopol “al sector 15 del PRAIH, Pla de Renovació d’Àrees Industrials de l’Hospitalet”. Segons va explicar durant la seva intervenció al Consell de Ciutat, consideren que el sector 15 “és una zona en procés de renovació amb edificis obsolets i energèticament ineficients, la rehabilitació dels quals aniria en la direcció de la sostenibilitat”. Igualment va destacar el impacte menor de les obres a aquesta zona amb “millor accés als serveis i a la ciutat”.

Mentre al Consell de Ciutat, l’encarregat de presentar la nova proposta de desenvolupament urbà va ser el tinent d’alcaldia Fran Belver, al consell de districte VI Bellvitge Gornal va ser el Raúl Alvarín, director del Consorci per a la Reforma de la Granvia qui va dur a terme la presentació. El Consorci és l’ens supramunicipal responsable de tot el recorregut de l’anterior i de l’actual PDU. Alvarín, amb un to molt més tècnic va començar la seva intervenció fent un recorregut pels recursos i anul·lació de l’anterior PDU-Granvia Llobregat per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el que va provocar un debat d’interpretació jurídica amb la Núria Lozano, regidora d’En Comú Podem l’Hospitalet, un dels grups municipals que va presentar contenciós administratiu.

Presentació del nou redactat del PDU Biopol Granvia al Consell de Districte de Bellvitge

Raúl Alvarín, exregidor fa anys d’habitatge del PSC l’Hospitalet, va començar així la seva intervenció perquè volia remarcar que molts dels canvis i modificacions al nou PDU tenen el seu origen en les qüestions marcades pel tribunal, però també per l’argumentació dels col·lectius ecologistes, moviments socials i partits polítics contra l’aplicació del PDU. Algunes d’aquestes diferències assenyales per Raúl Alvarín, serien: respectar l’ús agrari de la majoria de Cal Trabal (prop del 84%), traslladar al seu costat els equipaments esportius del Tennis Granvia i el Club Gèminis i no construir a aquest sector grans edificis, obrir més zones verdes al camí del riu o una rebaixa de la volumetria general del projecte.

Així i tot, des del públic del Consell de Districte VI, a un auditori mig buit, es van realitzar diverses intervencions, la gran majoria, crítiques. D’una banda, les corresponents als regidors de l’oposició Toni Garcia d’ERC i Núria Lozano d’En Comú Podem. Ambdós van fer menció a la necessitat de millora del procés participatiu i dels reglaments dels consells de ciutat o districte. Toni Garcia, per la seva banda, va dir que la nova formulació “es podria matissar i millorar moltes coses” tot i defensar la importància de fer realitat el clúster biomèdic Biopol.

L’Associació de Veïnes i Veïnes Independent de Bellvitge, va tornar a traslladar la seva proposta d’acollir el Biopol a una àrea del barri fora de l’àmbit actual del PDU, denunciant “l’impacte ambiental i l’especulació urbanística” del nou planejament en marxa. Igualment, van preguntar sobre com s’havien calculat els milers de llocs de treball promesos i com es podria garantir el compliment d’aquesta promesa en cas que no es pogués assolir. Finalment, la vocal d’AVVIB va concloure amb un “no ens calen més edificis, ni més construccions a l’Hospitalet”.

Per la seva part, el president de La Saboga, entitat ecologista de la ciutat, a banda de subscriure la posició de l’AVVIB i oposar-se al nou redactat i al nou PDU, va preguntar al responsable de l’empresa de l’Economia Social que dinamitza aquest procés participatiu si aquest compleix amb els mínims convencionals i va demanar ampliar la informació sobre els canvis a la titularitat i sobre l’ús agrari dels actuals conrreus de Cal Trabal.

Entre el públic també va estar el president de l’associació de Veïns de Bellvitge, en Roque Fernández, qui va abandonar sobtadament la sessió sense haver fet ús del seu dret de paraula.

Durant la sessió d’aquest Consell de Districte Bellvitge/ Gornal monogràfic, un parell de veïns van expressar el seu desig de preguntar alguna cosa, però la secretaria del consell va fer palès que el reglament obligava a no permetre aquestes intervencions. Un fet que va provocar queixes per part dels representants polítics de l’oposició i dels membres d’AVVIB. Tampoc es va permetre a aquest mitjà formular una pregunta públicament tot i que si vam poder entrevistar a Raul Alvarín un cop finalitzat el Consell de Districte.

A preguntes de Districte7, el director del Consorci per a la Reforma de la Granvia va assegurar que el nou informe mediambiental presentat recollia una millora considerable de la recàrrega de l’aqüífer i respecte al risc d’inundacions respecte a l’anterior. Cal assenyalar que aquest informe mediambiental està realitzat per una empresa consultora i no per tècnics públics com va succeir amb l’anterior pla.

Igualment, Raúl Alvarín també va reconèixer que encara no s’ha avaluat la petjada ecològica (emissions nocives i altres afectacions mediambientals) de la construcció derivada de les obres de soterrament i dels edificis dins del marge d’edificabilitat que marca el Pla i que la derivada de la mobilitat s’aportarà més endavant. Addicionalment, va assumir que el pressupost manegat caldria ser revisat arran la inflació i el nou context de restricció de materials i que es preveu que augmentin aquests 202 milions d’euros previstos. Per acabar, va defensar el model de reparcel·lació per cooperació amb els inversors privats del projecte, destacant que aquest pagaran, però essent l’administració qui liderarà el projecte.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat