Recomanacions Literàries

Juny, mes de l’Orgull

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Juny és el mes de  l’Orgull LGTBI+ i, des de Llavors, aprofitem per apropar-vos una petita mostra de literatura que reivindica la diversitat i visibilitza allò que hauria d’estar més que normalitzat.

Comencem amb el llibre “LGTBI. Claus bàsiques” dels hospitalencs Eugeni Rodríguez i Cristian Carrer. 

De la mà de l’Eugeni, històric activista i president de l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya es fa un repàs breu d’episodis significatius de la lluita del col·lectiu, des d’esdeveniments històrics fins als perills malauradament ben actuals que comporta el creixement de l’extrema dreta i la seva traducció en l’increment significatiu d’agressions LGTBI-fòbiques que estem visquent darrerament a casa nostra.

A la segona part, el Cristian, psicòleg social i coordinador tècnic del mateix Observatori fa una introducció a la LGTBI-fòbia amb claus i eines pràctiques per detectar-la, prevenir-la i lluitar-ne, especialment centrada en l’àmbit escolar.

El llibre inclou un glossari cuidat i clarificador i un magnífic recull de pel·lícules, sèries i llibres en clau LGTBI..

Un llibre introductori, rigorós, ben documentat i de lectura fàcil que recomanem especialment per adolescents, educadores i per qualsevol que vulgui tenir una visió ràpida i acurada sobre el tema.

Seguim amb ‘Resistencia bisexual: mapas para una disidencia habitable’. Elisa Coll explica en primera persona el que comporta ser bisexual, trencant tòpics, desmentint els mites que persegueixen constantment el col·lectiu i aportant dades sobre la violència que pateixen les dones bisexuals.

Un llibre que reconforta, que trenca la solitud i la invisibilització que sovint acompanya al col·lectiu i que recomanem per qui dubti, per qui ho tingui clar i especialment per qui, sense ser bisexual, vulgui treure’s els prejudicis de sobre i entendre una mica millor com senten i desitgen les persones bisexuals.

En l’apartat de còmic, acabat de sortir del forn us recomanem “Us” de Sara Soler. Una història d’amor en primera persona, la de la Sara i la Diana. I un relat de la transició de gènere de la Diana i les pors i reptes amb els que s’enfronta la parella. Una parella on res canvia quan tot canvia, narrada amb tendresa, humor i una il·lustració delicada.

Acabada de traduir per primer cop al castellà per l’editorial Antipersona us recomanem “Stone Butch Blues” de Leslie Feinberg, obra de culte a la comunitat LGTBI+ ens explica la vida de la Jess, una lesbiana butch de classe obrera. Inconvenient per a tothom, no només per la seva orientació sexual sino també per la seva expressió de gènere i la seva classe social,  la Jess troba refugi en la “família triada”. Una obra dura, valenta i compromesa que posa en valor les comunitats d’afinitat, ja sigui en forma de familia queer o de sindicat revolucionari.

Tot i que totes les recomanacions anteriors són adients també per públic juvenil, volem recomanar la col·lecció de novel·les de Kakao Books, editorial especialitzada en literatura juvenil amb perspectiva de gènere i LGTIB+. Una aposta decidida per una literatura fresca i molt del gust dels joves que fa una gran tasca per portar-nos històries on tothom es pugui veure reflectit.

Per la canalla, pensant també en la importància de la representació us recomanem “No és hora de jugar” i “Al matí, d’hora”. L’editorial Egales, veterana i referent de l’edició LGTBI+ (i de qui podríem recomanar el catàleg sencer) ens porta dos contes pels més petits, de cartró dur, adients per infants de 0 a 3 anys on ens expliquen les rutines del dia a dia amb la particularitat que les famílies que s’hi representen estan formades per dues mares o dos pares. 

I per acabar, una proposta fora dels llibres, del 18 al 29 de juny, podeu gaudir a diversos espais de L’Hospitalet del festival Berdache. Un festival d’arts escèniques centrat en el gènere i la identitat. 12 propostes de dansa, teatre, poesia i música que no us podeu perdre.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat