12 Barris

Exposició ‘Cuidar amb Dignitat’: fotogrames de realitat de les treballadores de la llar i les cures

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Corda, pinces de la roba, fotografies fetes amb el mòbil. L’exposició fotogràfica ‘Cuidar amb Dignitat’ mostra el dia a dia als llocs de feina de les treballadores de la llar i les cures agrupades, dins de l’associació MUET, Mujeres Unidas Entre Tierras. Fotos cuinant, netejant, atenent persones grans o infants. Però també fotos de reunions, trobades i manifestacions on aquest col·lectiu reivindica els seus drets laborals i socials. “L’autoorganització també és una part molt important de les cures”, explica Norma Véliz Torressano, membre del col·lectiu MUET.

Aquest recorregut fotogràfic, ple d’autenticitat a l’hora de captar instants de la feina de la llar, es pot visitar fins al diumenge 6 de juny de 2021, al pati de l’Espora, l’espai comunitari i viver cooperatiu que cohabita amb la llibreria Espai Llavors, al carrer Llobregat, 66 al barri de Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat.

Primeres persones que han visitat la mostra durant el matí de la seva inauguració

Aquest dijous ha tingut lloc la inauguració de l’exposició, que ha estat introduïda per Agnès Essonti, tècnica de l’Ateneu Cooperatiu La Col·lectiva, i de Beatriz, Isabel, Merlyn i Norma, en representació de l’associació Mujeres Unidas Entre Tierras. L’acte de presentació de ‘Cuidar amb Dignitat’ ha comptat també amb presència institucional. Concretament, amb els parlaments de Roser Hernández, subdirectora de l’Àrea d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives i Laura García Manota, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. Ambdues han remarcat la importància de l’organització de les dones que treballen en aquest sector laboral i la mirada feminista que cal aplicar per transformar la societat.

Durant les diferents intervencions a la inauguració de ‘Cuidar amb Dignitat’, s’ha recordat, també, la importància de les cures com a pilar de la vida i de l’economia, així com sobre l’urgència de ratificar el conveni 189 de l’OIT per part de l’Estat espanyol, que permitiria accedir a les treballadores de la llar i les cures dins del règim general de la Seguretat Social. Fet que permetria accedir a prestacions d’atur, maternitat o baixes per malaltia. Uns drets laborals que, ara per ara, no tenen les treballadores de la llar.

D’esquerra a dreta: Agnès Essonti de La Col·lectiva, Roser Hernàndez de la Generalitat, Laura García Manota, regidora d’Igualtat de l’Hospitalet e Isabel Valle Brun de Mujeres Unidas Entre Tierras

La regularització administrativa ha estat un altre dels temes que plantejat com a principal problemàtica del col·lectiu. I és que dins del sector laboral de les cures i la llar són majoria les dones. I dins de les dones són majoria les dones d’origen migrant, especialment aquestes nouvingudes, que encara tenen sense regular la seva situació administrativa i que arriben a aquest tipus de feina com a única oportunitat dins del mercat laboral. 

MUET està format per un grup impulsor de 12 dones d’origen migrant que coordinen 3 grups de whatsapp amb unes 250 dones en cada un d’ells. Moltes d’aquestes 700 dones comparteixen la mateixa situació: viure i treballar amb les barreres burocràtiques i institucionals a causa de la seva manca de documentació. Des de MUET s’ofereix recursos, informació, suport psicològic i acompanyaments, entre d’altres.

Igualment, MUET s’organitza per donar suport comunitari a les necessitats bàsiques de veïns i veïnes de l’Hospitalet, així com de moltes persones travessades per la precarietat del sector, pels efectes de la pandèmia de la Covid sobre les seves feines o amb casuístiques dures d’assetjament o explotació laboral. Mujeres Unides Entre Tierras obre divendres i dissabte la Casa de la Reconciliació de Can Serra amb un rober solidari i de forma periòdica amb repartiment d’aliments de primera necessitat en col·laboració amb la xarxa de suport mutu veïnal de l’Hospitalet i de la XES local.

Entre els plans de futur d’aquesta associació hi figura poder donar forma a una cooperativa de treball formada per dones treballadores de la llar i les cures que pugui abordar aquesta feina amb una mirada comunitària i feminista i millorar també les seves condicions laborals. Aquest projecte està sent acompanyat per La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet de Llobregat.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat