12 Barris

En marxa els cursos de primera acollida per a persones nouvingudes

Fins ara els han cursat 211 persones. Associacions com MUET (Mujeres Unidas entre tierras) impulsen també aquests cursos per fer arribar a més gent la necessitat de fer-los
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Aquesta setmana han arrencat els nous cursos del Servei de Primera Acollida per a Persones Nouvingudes a l’Hospitalet, destinat a persones acabades d’arribar a la ciutat i al país, que sol·liciten asil o protecció subsidiària, refugiades o retornades a Catalunya, majors de 16 anys. Durant tot l’any 2022 han seguit els cursos unes 211 persones, amb l’assistència d’unes 30 per dia. Tot plegat al Centre Cultural la Bòbila.

El programa del curs inclou nocions sobre el sistema polític i administratiu, història de la ciutat, drets i deures de la ciutadania, convivència i civisme, serveis i recursos a l’abast i estrangeria. A més a més, també inclou el coneixement dels drets laborals dels nouvinguts i nouvingudes, situació geogràfica de Catalunya, la regularització de documents importants i com encarar els propers mesos a nivell d’integració ciutadana.

A banda dels cursos des de l’Ajuntament, amb les directrius de la Generalitat, altres associacions també tenen la potestat de poder-los oferir. a l’Hospitalet és el cas de MUET (Mujeres unidas entre tierras), que tira endavant aquests cursos el cap de setmana. Parlem amb Norma Véliz, membre de l’associació: “Aquests cursos són obligatoris pels qui acaben d’arribar, per aprendre català i adaptació al país, per saber quins drets tenim i com regularitzar les situacions personals, moltes de les persones que arriben no coneixen els drets laborals, com fer un bon currículum, com buscar feina, és una eina bàsica” ens comenta.

Ara bé, la situació dels cursos de l’administració pública té un seguit de problemes que a través de les associacions es poden arribar a salvar. Com per exemple, l’horari. Els cursos d’aquesta setmana, per exemple, són en hores on moltes d’aquestes persones treballen o no hi poden assistir. “Nosaltres fem els cursos el cap de setmana i tenim unes 30 persones. Els hi donem aquesta facilitat de l’horari i la flexibilitat necessària, desenvolupant-los un cop al mes. Des de l’associació i nosaltres mateixes fem una tasca d’informar sobre ells perquè totes les que acaben d’arribar se n’assabentin” ens comenta Norma Véliz.

Véliz posa l’èmfasi en les persones que arriben a l’Hospitalet. No és només el fet d’instal·lar-se a la ciutat, també és la voluntat de regularitzar la situació. Segueixen fent pedagogia amb tota la gent que arriben i s’informen però que desconeixen les passes a seguir: “A MUET som tretze persones en el grup motor i més de 800 en el grup de Whatsapp que tenim, així ens arriben les persones que necessiten dels cursos per regularitzar la situació, fem una sèrie de preguntes i llavors els informem sobre com han de procedir. Jo treballo amb Keras Buti i els hi faig acompanyament, tenim el vistiplau de la Generalitat” ens comenta Véliz.

Des de MUET admeten que absorbeixen part de la gent que no poden recollir altres associacions de l’àrea metropolitana o la mateixa administració pública, doncs no totes les entitats relacionades amb les persones d’acollida i nouvinguts poden oferir aquesta mena de programa o orientació d’aquest tipus. Els nous cursos del Servei d’Acollida de l’Hospitalet s’estan fent aquests dies i tenen previst acabar demà divendres 28 d’octubre, i tornaran d’aquí a tres setmanes, del 14 al 18 de novembre.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat