12 Barris

El jovent de La Florida prefereix marxar del barri

Foment de la Informació Crítica, juntament amb les estudiants de l’institut Can Vilumara, han elaborat un estudi que demostra que el 83% dels i les joves volen abandonar el barri centenari
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Justament l’any que se celebra el centenari de La Florida, una gran part del seu jovent aposta per abandonar en un futur el barri i anar-se’n a viure a una altra part de la ciutat. És el que s’extreu de l’ampli estudi elaborat pels estudiants d’integració social de l’institut Can Vilumara, juntament amb Foment de la Informació Crítica, que va aportar l’apartat tècnic, amb periodistes, antropòlegs i persones vinculades a l’educació social. Les dades són clares: un 83% dels i les joves entre 14 i 16 anys decideixen marxar del barri per diferents motius.

En un dels barris més densos de l’Hospitalet, el jovent es troba amb moltes dificultats econòmiques a casa, el que provoca la baixa implicació i participació social al barri. L’estudi “Ser jove a La Florida: desitjos i mancances”, ens mostra una realitat força esgarrifosa, on gairebé la totalitat del jovent enquestat no vol continuar vivint a un barri que, tal i com s’ha encarregat de recordar l’ajuntament, aquest any celebra el centenari. De les persones enquestades, amb un 52% de dones i un 48% d’homes, un terç del total dels joves de 3r i 4t d’ESO de Florida-Les Planes, el 83% no volen viure al barri en la seva vida adulta.

Professors i alumnat dels estudis d’Integració Social de l’escola Can Vilumara

L’estudi també reflecteix altres aspectes, com ara que el 33% dels joves no realitza cap activitat de lleure per motius econòmics, que demanen reflexionar sobre el grau de masculinització dels entorns d’oci, ja sigui per la tipologia d’esports que s’ofereix, o per la relació entre nois i noies. El barri mostra una alta incidència d’abandonament escolar, on només tres quartes parts de la població ha obtingut el títol de la ESO i un 36% no té cap tipus d’estudis.

També es parlen d’aspectes molt debatuts darrerament, com el mal enllumenat del barri, l’escàs coneixement d’empremta ecològica dels veïns i veïnes del barri, els pocs recursos destinats a la cura de la salut mental, malgrat el patiment psicològic en els darrers anys de pandèmia i la necessitat de més acció social per part del jovent.

“Des de l’oficina del Pla Integral de La Florida ens han comentat que es comprometen a estudiar aquestes dades. No era quelcom que ens esperàvem quan es va començar l’estudi, però és una realitat del barri i creiem que amb aquesta activitat d’aprenentatge i servei podem aportar un gra de sorra important als qui tenen el poder de canviar això” ens explica en Juan Carlos Valero, membre de FIC.

Exposició del treball de l’alumnat participant davant dels professors i professores

S’han emprat fins a 100 preguntes diferents a tot el jovent enquestat, gairebé 200 entrevistes i una desena de dades aprofitables de cara a un estudi més exhaustiu. La pregunta que és fan ara és: això servirà d’alguna cosa? “Nosaltres elaborem estudis com aquest amb esperit crític, amb futurs integradors socials, que hauran de ser les persones que ajudin a tots aquests joves que no tenen fàcil accés al mercat laboral i que decidiran, en un futur, abandonar el barri. No volem que sigui així, jo vaig viure 19 anys a La Florida i també vaig viure una situació similar, però m’agradaria que canviés més endavant” ens comenta Juan Carlos Valero.

Segons opina l’alumnat que ha fet el treball, no tot és negatiu i “cal potenciar allò que espontàniament ha sorgit en el comportament i en la manera de relacionar-se entre els residents de La Florida”, com és “la solidaritat que el jovent detecta entre les veïnes i veïns del barri”. Per això es precisa en les conclusions de l’informe que “és interessant partir de les potencialitats i no tant de les mancances a l’hora de dissenyar una intervenció eficaç”.



Contacta amb nostres

hola@districte7.cat