12 Barris

Denúncies públiques per l’actuació de Lola Ramos en les festes de Pubilla Cases i La Florida en contra del moviment LGTBI+

Durant el Ple anterior es va denunciar que alguns veïns i veïnes havien vist com es retirava la bandera LGTBI+ de les festes de Pubilla Cases. L’H Orgull ho ha denunciat en un comunicat.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Polèmica en les festes de Pubilla Cases i La Florida. La regidoria del districte IV-V (que engloba els dos barris, entre d’altres) va retirar la bandera LGTBI+ de l’escenari central de les festes. Segons va denunciar Xavier Mombiela (ERC) en el darrer Ple, un grup de veïns i veïnes van veure l’escena, explicant posteriorment que la regidora del districte, Lola Ramos, ho considerava “inapropiada per les festes majors després de rebre queixes”. Això ha posat també en el punt de mira les properes festes, les de La Florida.

Segons ha pogut saber Districte7, la comissió de festes del barri ha rebut algun tipus de pressió per part de la regidoria perque no hi hagi ni iconografia ni activitats LGTBI. Altres polítiques han denunciat aquest fet, com ara Ana Gonzàlez, d’En Comú Podem, que ho ha fet visible al seu perfil de twitter. Aquestes pressions a la comissió de festes es deuria, no només a les queixes suposades de part del veïnat, també a que el contingut no es considera “adequat per a nens i nenes”.

Durant el Ple, i com vam poder veure en el directe de TV L’Hospitalet-LH Digital (1:12.45), l’alcaldessa Núria Marín s’expressa d’una manera còmica mentre Mombiela està executant la pregunta, ironitzant sobre el fet que l’Ajuntament no sigui proper a les causes LGTBI. Posteriorment va explicar que passarien la resposta per escrit després de fer les pertinents investigacions. Les respostes per escrit triguen més o menys un mes en arribar. Des de l’Ajuntament ens han explicat que de moment no faran declaracions sobre el tema.

Des de ERC s’han mogut per tenir una resposta més ràpida i han registrat una petició d’informació demanant una sèrie de documents i informes tècnics sobre la decisió presa, doncs aquest mètode és molt més àgil (solen trigar quatre dies en donar resposta).

Petició d’informació de Xavier Mombiela, del grup d’ERC

Pel que hem pogut saber, des de l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament no estan gens contents amb la reacció unilateral de la regidoria. El problema podria haver arribat a través del contacontes contractat a les festes de Pubilla Cases, que alguns van definir de “trencador i peculiar”. Segons els veïns i veïnes, els contes eren de temàtica LGTBI+. Això va provocar una reacció en cadena i una presa de decisions polèmica per part de la regidoria del districte IV-V, que afecta de ple a les properes festes de La Florida.

Pel que fa a L’H Orgull, l’associació local dedicada a la defensa dels drets LGTBI, ha emès un comunicat explicant que denunciaran davant la Síndica de Greuges el que va succeir durant les festes de Pubilla Cases, quan la regidora Lola Ramos, segons expliquen, va invisibilitzar la lluita del col·lectiu no donant difusió a les activitats reivindicatives o obligant a retirar la bandera en les activitats de les festes. A més, consideren que els fets són intolerables a l’Hospitalet, motiu pel qual decideixen tirar endavant aquesta denúncia, doncs una regidora no pot contribuir “a la vulneració de drets i llibertats”.

Des de la direcció ens confirmen que la situació a Pubilla Cases va ser molt delicada, que ells mateixos van acceptar la retirada de la bandera per evitar problemes majors, però que van demanar explicacions a la regidoria. Segons ells, la polèmica, de nou arribaria a través del contacontes, una persona de la seva confiança, però que hauria creat algun tipus de debat entre el veïnat, tot i que admeten que veuen difícil que molta gent s’hagués queixat.

Durant els monòlegs de diumenge, pel que expliquen també alguns membres de la comissió de festes, la regidora Lola Ramos es va mostrar inquieta. Des de L’H Orgull no volen parlar del que pugui passar a La Florida, doncs encara és aviat i es volen matenir a l’espera. Cal recordar que Javi Garrigós, president de L’H Orgull, es també membre de la comissió de festes de Pubilla Cases.

D’altra banda, hem consultat també a la comissió de festes de La Florida. La seva coordinadora, l’Inma Martos, ens ha explicat que la regidoria els va trucar per saber exactament quin tipus de monòleg presentaven: “Ens han trucat per saber que portàvem a la festa en referència a la temàtica LGTBI+, però nosaltres no canviarem res, es va aprovar en assemblea i no pensem fer cap tipus de modificació. Nosaltres no portem res que pugui incomodar, ja ho vam avisar. És una persona que porta anys a la professió i farà uns monòlegs originals i divertits” explica Martos.

Segons ens comenta, el retard en la presentació del programa s’ha degut a que fins a última hora no sabien l’ubicació ni l’hora prevista d’alguns actes (com ara el Holi). Recordem que Lola Ramos també farà el pregó de les festes de La Florida. Tot i que des de la comissió no ho confirmen, fonts properes ens comenten que Ramos hauria demanat que no hi hagués cap bandera LGTBI present, per fer unes festes majors sense reivindicacions de cap tipus.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat