12 Barris

Denuncien l’abandonament i el desús de les casetes de passadissos municipals a Torrassa

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

A la cantonada del carrer Rosselló i Ronda Torrassa hi ha un conjunt de cases d’estil modernista i de dues plantes totalment restaurades i rehabilitades. Es nota la intenció de fer brillar el seu estil de principis del segle XX, el seu valor històric i la bellesa d’una arquitectura que combina amb una espectacular terrassa a l’edifici del costat.

Aquestes cases, no obstant, no són uns habitatges protegits ni públics. Ni tan sols són la casa d’alguna veïna amb sort del barri. Aquestes cases han esdevingut pisos turístics.

A l’esquerra de la foto, els pisos turístics de Torrassa al carrer Rosselló

Només uns 10 metres més enllà, al passatge de Pons, sí que hi ha un conjunt d’habitatges de planta baixa molt particulars, que són propietat municipal i que es troben buides i tancades des de fa anys. Les conegudes com a casetes de passadissos.

El col·lectiu veïnal Defensem el Castell de Bellvís va convocar el passat dimecres una roda de premsa al passatge de Pons al barri de Torrassa per a denunciar el mal estat i el desaprofitament d’uns edificis històrics que haurien d’esdevenir “habitatge accessible i social, segons compromisos municipals”, asseguren aquests activistes en defensa del patrimoni local i que ara mateix es troben en una situació d’abandonament.

Defensem el Castell de Bellvís ha engegat una campanya de visibilització del patrimoni del barri mitjançant la presentació d’instàncies a l’Ajuntament i visites als espais que volen recuperar o sobre els què volen posar el focus. Van començar la campanya amb aquestes casetes del passatge Pons. Uns edificis construïts l’any 1925 amb la intenció dels antics propietaris agraris d’aprofitar al màxim el sòl per a especular amb l’arribada de la nova població que necessitava urgentment un habitatge. Aquestes casetes són petites, d’entre 20 i 40 metres quadrats i a vegades compartien els serveis. Per saber més de les cases passadissos, pots consultar aquest article de Manel Domínguez.

Roser Piñol, portaveu del col·lectiu que defensa el patrimoni del barri de Torrassa, va ser l’encarregada de llegir un manifest davant d’una trentena llarga de veïnes i dels mitjans de comunicació. Amb presència de representants polítics d’ERC, En Comú-Podem, PP, Alternativa d’Esquerres de l’Hospitalet i PCPC.

Al manifest es fa un recordatori de les actuacions municipals relatives a aquests edificis. “L’any 2016 la premsa local ens va donar a conèixer que l’Ajuntament destinava una partida del Pla d’inversions Municipals per adquirir les cases del Passatge Pons. L’any 2018 es va notificar que s’havia efectuat la compra per 300.000 euros i que es restaurarien, es destinarien a habitatges socials i que les obres començarien l’any següent”. Però, tal com denuncia aquesta plataforma veïnal, “han passat més de sis anys i no s’hi ha fet res”. Aquest grup de veïnes denuncia que “els elements decoratius de ressò classicista que tant caracteritzen l’arquitectura del nostre barri: respiralls ceràmics, pinyes de pedra i balustres s’estan erosionant dia a dia”, al mateix temps que recorden que “les fantàstiques reixes de forja van desaparèixer en ser tapiades les finestres”.

Defensem el Castell de Bellvís reclama actuacions per recuperar el patrimoni, però també per donar-li un ús social. “Tenim moltes persones amb problemes d’habitatge al barri. Aquestes casetes podrien ser una gran solució per a la gent gran amb problemes de mobilitat que viu a un quart sense ascensor”, explica un dels portaveus del col·lectiu.

Les casetes del passatge Pons, juntament amb les del passatge Mata del costat, segons informació de l’historiador Ireneu Castillo, són un total de 27 habitatges que es troben catalogats pel Pla Especial de Protecció d’àmbit local (PEPPA)

No són les úniques d’aquest tipus. A la Torrassa resten encara sis de la trentena que hi havia al segle passat. Un model d’habitatge i urbanisme que responia també a una època d’especulació i de rebuda d’un gran nombre de persones migrades des d’altres indrets de l’estat espanyol. El comunicat de Defensem el Castell de Bellvís també recorda que ara mateix el barri de Torrassa- Collblanc es troba en una situació semblant: “Als darrers anys hem perdut antigues naus industrials, vaqueries, habitatges unifamiliars… tot a favor d’un nou model especulatiu que, sense tenir en compte als veïns, té com a màxima premissa, els guanys, el turisme, la gentrificació i la manca d’habitatges socials”, conclouen.

Segons ha pogut saber Districte7, les següents accions de la campanya de visibilització i denúncia al voltant del patrimoni de Torrassa i que es presentaran mensualment seran: El Pont d’en Jordà (Pont de Torrassa), el SASD i Sitja, el Castell, el Transformador, el Parc de la Torrassa i l’Espai Ronda de la via.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat