12 Barris

Demanda de més difusió de la informació sobre les infeccions de transmissió sexual

Durant els darrers dies s’han celebrat diversos actes a l’Hospitalet en motiu del dia mundial contra el VIH, que es va celebrar ahir
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

“L’índex d’infeccions de transmissió sexual a Catalunya ha augmentat entre els joves i els adults i crec que hem de tornar a demanar a les institucions que segueixin difonent informació sobre les ITS, molta gent encara desconeix que són, malgrat estar al 2022” ens explica en Javier Garrigós, d’L’H Orgull. Ahir es va celebrar el dia mundial per la lluita contra el VIH i a la ciutat de l’Hospitalet vani tenir lloc diversos actes per sensibilitzar a la població sobre aquest aspecte.

Malgrat les dades concretes d’ITS, segons dades de l’Agència de Salut Pública, a Catalunya les infeccions per VIH han baixat, sent la taxa d’incidència de 4,4 casos per cada 100.000 habitants, amb més de 33.000 persones que conviuen amb el virus. L’any 2021 es van registrar 344 nous diagnòstics, un 20% menys amb relació al 2020.

Un dels actes més importants a l’Hospitalet va tenir lloc al Centre Cultural la Bòbila, on dissabte passat es va celebrar una gala benèfica organitzada per l’associació en defensa dels drets LGTBI de L’Hospitalet L’H Orgull, amb l’objectiu de recaptar fons per a la Unitat de Malalties Infeccioses del Consorci Sanitari Integral. Segons els organitzadors, durant la gala es van recaptar uns 1.200 euros, xifra encara no oficial doncs encara estant pendents del recompte definitiu. Unes 150 persones hi van assistir i van viure diverses actuacions.

Un dels moments de la gala benèfica d’L’H Orgull

“Vam estar pendents de tothom, demanessin informació o no. Vam repartir preservatius, llaços vermells i diversos folletons, però sobretot vam intentar explicar la malaltia, doncs encara hi ha gent que desconeix com es transmet, els efectes i la situació actual. Necessitem més pedagogia” ens explica Garrigós. Durant l’any, L’H Orgull tira endavant xerrades amb el Consorci Sanitari amb gent jove per mirar d’explicar amb més detalls sobre aquest aspecte, a banda d’apropar-se als instituts per seguir fent difusió d’aquesta lluita.

Un altre aspecte important és el lloc on es fan les proves ràpides de VIH a la ciutat. A càrrec de l’ajuntament es fan al Punt de Salut Jove, de forma confidencial i gratuïta, i sense límit d’edat. No obstant, des d’L’H Orgull no ho veuen suficient. “La gent encara té por d’anar a fer-se la prova. Nosaltres hem demanat, quan tinguem un local en condicions, tenir un punt habilitat per fer la prova, doncs no som ni un hospital ni una institució, som una entitat més propera i serà més fàcil que les persones hi vagin per sortir de dubtes, no és tan fred” explica Garrigós.

El Punt de Salut Jove a l’Espai Jove de Ca n’Arús on es fan les proves gratuïtes de VIH

A la ciutat s’han tirat endavant altres actuacions aquests dies, com ara la representació teatral a l’Auditori Barradas de l’obra Que sí, vida! a càrrec de Teatracció, una obra que incideix en la negociació afectiva i sexual i parla sobre la prevenció del VIH i altres ITS. A més a més, la fundació AEC-GRIS, que va néixer per oferir tractament i atenció a persones amb problemes d’adiccions, va posar un punt d’informació i sensibilització a la Rambla Marina.

Finalment, per part de JIS, Joves per la Igualtat i la Solidaritat, s’hi van dur diverses activitats a terme, com ara “Deixa el teu missatge”, on els i les joves podien escriure cartes o casos en referència a la temàtica de les ITS o “Informa’t sobre el VIH a la xarxa”, un taller on es feia recerca d’informació sobre la malaltia i els drets sexuals reproductius, amb un debat-reflexió final. També es van fer campanyes de sensibilitazció als mercats de l’Hospitalet i exposicions com ara “Còmic contra el VIH” i “Mira’t i informa’t” al CAP de Collbanc- Torrassa.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat