12 Barris

Collblanc estrena llibreria independent i viver cooperatiu

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Les pròximes setmanes aixeca la persiana l’Espora, al carrer Llobregat 66, al barri de Collblanc. Aquest local té per objectiu “esdevenir en un espai comunitari que acollirà Llavors, llibreria cooperativa de la ciutat, compartint espai amb el primer viver cooperatiu de l’Hospitalet”. 

La Noelia, el Dani i l’Alicia es van conèixer al Postgrau de Llibreries organitzat per la Universitat de Barcelona (UB) amb la col·laboració del gremi de llibreters de Catalunya. Una formació en la que s’hi han cuit moltes de les noves llibreries independents que han obert en els últims mesos a Barcelona i és precisament aquí on també es va començar a dissenyar el projecte Llavors, que ha recollit el llegat del recentment tancat Espai Contrabandos, al barri del Raval. 

La iniciativa a la que porten donant voltes des de fa un parell d’anys és una llibreria de barri, on poder trobar literatura i no ficció, però amb un marcat caràcter crític. Amb segells editorials independents i amb la particularitat de néixer oberta al barri, a les peticions i demandes de les veïnes, i també proposant tallers, xerrades o acollint les activitats d’altres entitats o moviments socials. 

Poc abans de la pandèmia de la Covid-19, Llavors havia decidit instalar-se a l’Hospitalet. Pel vincle d’alguna de les seves creadores, però també amb una clara visió que consideren “política”. Entre els seus objectius fundacionals està “fomentar l’esperit crític i oferir alternatives al sistema mitjançant llibres, activitats culturals i socials i tallers per a totes les edats”. El confinament i les interrelacions generades entre col·lectius i entitats per donar resposta a les urgències de moltes veïnes a causa de la crisis del coronavirus, van ser un punt d’inflexió pel projecte. 

En el context d’una Taula Territorial de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, el projecte Llavors es va trobar amb dos col·lectius de la ciutat, que volíen esdevenir cooperativa: la gestoria especialitzada en Economia Social Ekonomikon i MUET, Mujeres Unidas entre Tierras, una associació de dones d’origen migrant que treballa per millorar i transformar el sector professional de les feines de la llar i les cures.

Tots tres projectes necessitaven un espai físic on començar a caminar, i des de la química i els valors socials compartits, juntament amb el suport del programa CultiuCoop, es van unir per crear L’Espora, engegant d’aquesta manera el primer viver cooperatiu de l’Hospitalet, obert a acollir altres iniciatives cooperatives. 

A principis de desembre, després d’hores de reunions, pressupostos, sumes i càlculs, l’Esporà obrirà les seves portes. 

El local, ubicat molt a prop del mercat de Collblanc, té dues sales grans i un pati. La primera sala està destinada a acollir la Llibreria Llavors i a la segona hi haurà espai de cotreball per a la resta de cooperatives i una sala polivalent on les entitats promotores hi tenen previst organitzar presentacions, xerrades i tallers. A més, hi ha un pati interior que permet realitzar activitats a l’aire lliure a temps de Covid. 

Les persones impulsores del projecte asseguren que entre els seus objectius està “impulsar l’economia social a la ciutat oferint un espai assequible a cooperatives que comencen i que no necessitin una gran infraestructura, acompanyant-nos entre totes per bastir projectes sostenibles i transformadors”.

Ara mateix, l’Espora ha obert una campanya de micromecenatge amb la qual les seves impulsores volen presentar l’espai a la ciutat i demanar suport econòmic per afrontar les despeses associades a l’adequació del local i oferir sostenibilidad al projecte. 

Les aportaciones es recullen des d’aquesta página de la Plataforma Goteo i des de 10 euros es pot donar suport i rebre recompenses com un marcallibres amb llavors, que esdevé una planta si es cuida. 

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat