Política

El Cas Consell Esportiu posa Núria Marín contra les cordes

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Ignasi Escudero

“No dimitiré”. Així de clar ho va afirmar Núria Marín en la seva primera compareixença davant la premsa per donar explicacions sobre el cas Consell Esportiu de l’Hospitalet. Sis mesos després de les primeres detencions, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona s’ha vist obligada a pronunciar-se. Ho ha fet al veure’s involucrada en primera persona com a investigada pels delictes de malversació de cabdals públics, prevaricació i omissió de persecució del delicte.

La presidenta del PSC es va presentar a la comissaria de la Verneda acompanyada del seu advocat dijous passat, on va ser detinguda i interrogada per la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional espanyola. Una detenció anomenada ‘tècnica’ en l’argot policial, que no implica passar la nit a la garjola i que s’acostuma a fer en atestats complexos. Marín va demanar declarar davant l’autoritat judicial “tan aviat com sigui possible”, va explicar als mitjans.

La presència dels pesos pesats del seu govern a la roda de premsa -a excepció dels regidors implicats en el cas- i el fet que Marín mirava contínuament a la seva cap de gabinet abans de respondre les preguntes dels mitjans, deixava clar que la situació era molt més tensa per l’alcaldessa del que volia expressar. “Col·laboraré amb la justícia” va afirmar, un posicionament que ja havia manifestat als plens del consistori. A partir d’ara, però, ho farà en condició d’investigada. 

Pancartes i crits “Prou corrupció, Marín dimissió” a la plaça de l’ajuntament. Bibian Escudero

Primera dimissió

La detenció de Núria Marín ha portat la primera dimissió del seu govern. Cris Plaza, un dels principals investigats en el cas, ha presentat la seva renúncia com a regidor aquest dissabte. Plaza era regidor sense cartera de govern des del mes de juny, quan es va produir la seva detenció. El juny de 2019 va ser nomenat regidor dels barris de Bellvitge i el Gornal i regidor adscrit a esports, càrrec que l’havia portat a ser president del Consell Esportiu.

Abans d’entrar a la vida política, Plaza va ser el director del Consell Esportiu durant 16 anys. La seva sortida del Consell, l’any 2017, és un dels punts més polèmics del cas. Segons va manifestar públicament, va deixar la direcció del Consell per dedicar-se a una “nova etapa professional”. Tot i la seva sortida voluntària de l’entitat, Plaza hauria cobrat una indemnització de més de 47.000 euros per deixar la direcció, va avançar Nació Digital.

El seu relleu natural al consistori és l’independent Àlex Porqueras, que ocupa el lloc número 15 a la llista municipal dels socialistes, per darrere de Plaza. Porqueras també forma part de la Comissió Directiva del Consell Esportiu de l’Hospitalet, com a representant de les Federacions Catalanes Esportives.

Una quinzena d’investigats

El passat mes de juny es van produir les primeres detencions del cas: Cristian Alcázar, tinent d’alcaldia d’espai públic, habitatge, urbanisme i sostenibilitat; Cris Plaza, regidor del Districte VI que en aquell moment presidia el Consell Esportiu; i Eduard Galí, que n’era el director.

Al llarg de mig any d’instrucció del cas, a càrrec del jutjat d’instrucció número 2 de l’Hospitalet, a banda de Marín han estat citats a declarar els membres de l’anterior comissió directiva del Consell Esportiu. Segons diverses fonts, els representants de les entitats que formen part de la comissió directiva haurien quedat en llibertat amb càrrecs.

Una tècnica de l’àrea d’esports i la cap dels serveis jurídics de l’Ajuntament també han declarat davant la jutgessa en qualitat de testimoni, sense càrrecs.

Veïns i entitats convocades per la plataforma “Altre Hospitalet és possible” a les portes del consistori. Bibian Escudero


Caixa B i 400.000 euros de pressupost ocult

El regidor Jaume Graells va alertar sobre el cas a principis d’any. Graells, que en aquell moment era el regidor responsable de l’àrea d’educació, esports i joventut, va informar l’alcaldessa de les irregularitats al Consell en diverses ocasions. Setmanes més tard, i a conseqüència de la insistència de Graells, Marín va ordenar l’inici d’una auditoria externa sobre l’entitat. L’alcaldessa ha reiterat des del primer dia que el Consell Esportiu és una entitat privada que no depèn de l’Ajuntament, malgrat la meitat de la junta directiva és nomenada pel govern local i un bon nombre de representants de les entitats esportives són militants del PSC.

Després de presentar la documentació per acreditar els presumptes delictes davant de la policia, l’alertador del cas va ser apartat immediatament de les seves funcions de govern, passant de ser un dels càrrecs amb més responsabilitat municipal a no tenir cartera. En declaracions a Catalunya Ràdio, Graells ha afirmat que s’ha sentit “menyspreat pel PSC”, que en cap moment ha volgut escoltar la seva versió dels fets i l’ha “marginat”.

Segons diversos documents als quals han tingut accés Districte 7 i la Directa, els delictes que estan sent investigats al Consell Esportiu tenen la seva base en una presumpta caixa B amb la qual s’haurien pagat, entre d’altres, bestretes, dietes i compres personals dels membres de la comissió directiva, inclosos els regidors. 

Els documents econòmics de l’entitat, consultats per aquest mitjà, acrediten que es van presentar dos tancaments comptables diferents a l’Ajuntament i a la Generalitat, amb una diferència de fins a 400.000 euros entre ells.

Concentració a la plaça de l’Ajuntament

El passat dissabte 12 de desembre una cinquantena de persones es van concentrar a les portes de l’Ajuntament de l’Hospitalet per demanar la dimissió de Núria Marín i l’esclariment dels fets relacionat amb el Consell Esportiu.

Les persones convocades per la plataforma Altre Hospitalet és possible van cridar “prou corrupció, Marín dimissió” i van denunciar que “40 anys al govern sense alternança porten a la corrupció”. Algunes de les manifestants van fer al·lusió a una “xarxa clientelar del PSC, tant a nivell funcionarial com amb algunes associacions”. Per a les concentrades, els governs de Pujana, Corbacho i Marín “s’han guanyat durant anys la confiança cega” d’una part de la ciutadania i asseguren que “fins que no es doni un canvi generacional serà difícil fer net a l’Ajuntament”. La concentració va acabar amb una persona identificada per part dels Mossos d’Esquadra, que han argumentat que es tractava d’una concentració no notificada.

L’oposició demana la dimissió de Marín

Les reaccions dels partits de l’oposició no s’ha fet esperar i han demanat en bloc la dimissió de Núria Marín. El portaveu d’ERC i cap de l’oposició, Antoni Garcia, ha reivindicat que “l’Hospitalet es mereix un ajuntament transparent i sense cap ombra de corrupció”.

Republicans i Comuns s’han presentat com a acusació particular en el procés judicial i havien demanat la dimissió de Plaza i Alcázar des del moment en què es van fer públiques les seves detencions. El grup municipal de Ciutadans, encapçalat per Miguel García, s’ha sumat a la petició de dimissió de l’alcaldessa després d’haver-se mostrat cautelosos durant mesos i demanar que es deixés a la justícia seguir el seu curs.

Un grup de veïnes de la ciutat reclamant la dimissió de Núria Marín a les portes de l’ajuntament. Bibian Escudero

Núria Marín, 35 anys a la política municipal

Núria Marín ha forjat el seu lideratge polític a la ciutat i al PSC al llarg de 35 anys. L’actual alcaldessa, nascuda al barri de la Torrassa, va iniciar la seva militància el 1981 i va donar els primers passos com a funcionaria municipal l’any 85. Deu anys més tard va entrar al consistori com a regidora. El 2008 va ser designada successora a l’alcaldia per Celestino Corbacho, quan aquest va ser nomenat ministre de treball. El 2019, coincidint amb la seva primera majoria absoluta, va assumir la presidència de la Diputació de Barcelona, gràcies als vots de Junts x Cat, i va ser escollida presidenta del PSC.

La socialista es va veure esquitxada per les investigacions judicials en els sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya. En aquella ocasió, l’any 2016, Marín va reaccionar ràpidament i va retornar més de 14.400 euros que hauria rebut de manera irregular. L’alcaldessa va defensar en tot moment que va ingressar aquests diners perquè “estava convençuda que eren retribucions correctament assignades”.

*Article publicat conjuntament amb ‘La Directa’

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat