12 Barris

L’Ajuntament de l’Hospitalet ordena el desallotjament immediat de 50 persones que sobreviuen a una nau al carrer Salamina

Obren un expedient administratiu que declara “no habitable” aquesta nau i demana que les famílies, en situació de pobresa extrema, abandonin l’edifici abans del 30 de maig
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Mig centenar de persones, nens i nenes inclosos, podrien quedar-se al carrer, sense cap alternativa residencial, el proper 30 de maig. La resolució signada per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, a data 9 de maig, deixa poc marge per a aquestes persones. Aquest expedient declara la nau de Salamina, 19-35, com a “no habitable” i ofereix poc més de 20 dies per a efectuar el desnonament “en constatar la situació d’ocupació de la nau i ratificar la situació de risc per a les persones i, per tant, sense audiència prèvia als interessats amb l’article 95 del Reglament de Protecció de la legalitat Urbanística de Catalunya”, recull l’escrit oficial.

La notificació rebuda confirma que els responsables municipals coneixien la situació d’ocupació d’aquesta nau (per altres persones diferents de les que ara hi són) i de l’estat de l’edifici des de novembre del 2020. El sabien arran d’un informe elaborat per l’Oficina d’Incidències de Convivència que explicita que “l’estat en què es troba la instal·lació elèctrica i l’estat en què es troba el local quant a deixalles i escombraries, suposen un risc per a les persones que l’habiten i per a tercers”. No obstant això, l’Ajuntament de l’Hospitalet no ha adoptat cap decisió fins ara.

El passat 6 d’abril de 2022 es va presentar un nou informe des de l’Oficina de Gestió d’Incidències i Convivència que va “ratificar la situació de risc per a les persones” i va concloure amb aquest procediment administratiu de desnonament.

Un dels racons de l’habitatge de N. dins de la nau del carrer Salamina

Les persones que resideixen allà com la N. que va arribar-hi al mes de desembre, expliquen que han adequat l’espai per fer-lo més confortable, revisant fins i tot la instal·lació elèctrica i construint de nou la seva llar, amb donacions com ara una estufa i altres petits electrodomèstics. Igualment, afirmen que no han rebut cap visita de Benestar Social de l’Ajuntament de l’Hospitalet, ni cap treballadora social les ha contactat per oferir-los suport fins aquest moment.

Interior d’un dels habitatges habilitats a la nau del carrer Salamina

Expulsades de la nau de l’avinguda Vilafranca

Es dona el fet, a més, que d’entre la cinquantena de persones que viuen en aquest edifici o a l’annex, unes 30 persones de la comunitat romanesa van arribar-hi després del seu desnonament de la nau a l’avinguda Vilafranca el passat mes de novembre. Des de llavors, alguna d’aquestes persones s’ha empadronat al carrer Salamina i ha rebut requeriment dins d’un procediment civil de desnonament d’aquest immoble, que discorre en paral·lel, encarregat des de la propietat, Residencial Viladecans S.L. Un procediment que es troba en la seva fase més inicial.

Mireia Salazar Gabarró és l’advocada d’aquest col·lectiu i explica que, segons la seva opinió, aquesta resolució de l’Ajuntament vulnera els drets de les veïnes i veïns afectats per aquest desnonament. “En primer lloc, perquè a la resolució figuren com a “desconeguts ocupants” i, per tant, no han pogut personar-se durant tot l’expedient per exposar la seva situació de vulnerabilitat econòmica i, en conseqüència, defensar el seu dret d’accés a l’habitatge o rebre ajuts socials”, explica Salazar qui afegeix: “Benestar Social només apareix a la resolució com a part notificada de l’execució del desnonament, no s’ha fet cap treball previ per pal·liar la situació social d’aquestes persones durant tot el temps que l’Ajuntament tenia constància de la seva situació i ara volen desallotjar en un parell de setmanes”. Cal recordar que al menys una família està empadronada en aquesta nau.

Foto del desallotjament de la nau de l’avinguda Vilafranca el passat 22 de novembre

M. i M. són una de les parelles que van buscar refugi amb tota la seva família a la nau de Salamina quan les van fer fora de la nau de Vilafranca. Es dediquen a la recollida de ferralla i des de fa temps busquen un lloc on viure sense tenir la por constant de ser expulsats del seu habitatge. “Podem pagar uns 200 euros al mes, poc més, però necessitem una casa per a la nostra família” explica M. qui, com que no té contracte laboral ni tan sols compte bancari, no pot accedir al mercat convencional de lloguer. A banda de les actituds racistes i aporofòbiques que han patit quan han tractat d’optar a llogar un pis.

A l’Hospitalet de Llobregat són centenars les persones que sobreviuen sense una casa o habitació pròpia. Viuen en naus industrials, cotxes, entitats bancàries i locals comercials buits. Refugis arquitectònics on trobar un sostre provisional.

El passat divendres, una persona va resultar ferida greu en un incendi dins d’una nau de l’antic complex fabril de Can Trinxet. Encara s’està investigant l’origen del foc, però tot apunta a un accident a la cuina que estava emprant aquesta persona al seu infrahabitatge.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat