12 Barris

Dues activistes del Sindicat de Llogateres de l’Hospitalet denunciaran als Mossos per lesions

El desnonament del passat dimecres al carrer Holanda va acabar amb actuació policial dels antiavalots davant la resistència passiva del Sindicat de Llogateres i amb identificacions
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

El passat dimecres 17 de novembre, es va executar el desnonament de Rocío i la seva família. Era el cinquè llançament o avís per a fer-la fora del seu pis al carrer Holanda, 24. Fins aquest moment, les activistes i militants del Sindicat de Llogateres havien aconseguit negociar diverses pròrrogues fins que es trobés una solució residencial per aquesta família. Però la solució no arribava, com tampoc van arribar a la cita, tot i la seva obligació legal, els Serveis Socials de l’Hospitalet.

La jornada es preveia moguda per l’assemblea local en defensa de l’habitatge. Es van trobar el carrer buidat dels estris d’una obra propera i els operaris els van confirmar que estava tot fora de les voreres a petició de la policia. Això va confirmar els temors de les activistes: arribarà l’ARRO, una unitat antiavalots, la funció de la qual és fer complir el desnonament sigui quina sigui la resistència, que en aquesta ocasió va ser molt poca.

Davant del risc que hi hagués identificions o denúncies, cosa que, finalment, es produiria més tard, les companyes i companys d’origen migrant i en situació administrativa irregular que havien assistit a donar suport van haver de marxar.

La comitiva judicial es va trobar amb una cadena humana fent cordó davant la porteria de l’habitatge, gent dins de l’entrada i només una persona acompanyant a l’interior del pis a la persona afectada. Els mossos van desplegar, a instàncies de la sentència judicial, un operatiu poques vegades vist en un cas semblant: 4 furgonetes de l’ARRO, armament de llarg abast, i la presència d’alts rangs del cos, qui van trucar personalment a Serveis Socials de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat per informar que es portaria a terme aquest desnonament a una família vulnerable.

D’una en una, els antiavalots, van fer fora per la força a les activistes assegudes per impedir el seu pas a l’immoble i van identificar a totes les persones presents, notificant verbalment, només dues possibles denúncies. Arran aquesta acció policial, dues activistes van patir lesions a les seves mans i braços. Aquestes dues dones, després d’acudir als serveis mèdics i demanar un informe de lesions, han anunciat que denunciaran als efectius responsables.

Video cedit pel Sindicat de Llogateres de l’Hospitalet

Amb les claus del pis al carrer Holanda 24 lliurades a la comitiva, l’assemblea del Sindicat de Llogateres va acompanyar a la Rocío a l’oficina de Serveis Socials municipal, on l’única solució cap a ella i el seu fill menor d’edat va estar abonar una setmana de pensió. Una negociació que es va donar també amb una certa tensió, donat que les treballadores de l’Ajuntament de l’Hospitalet van trucar a la Guàrdia Urbana, tot i que cap activista va arribar a entrar dins de l’oficina municipal.

El desnonament del carrer Holanda entra també en un trist registre. Aquest va ser el primer desnonament que s’executa per la força i amb presència de l’ARRO, a una de les militants de l’assemblea del Sindicat de Llogateres a l’Hospitalet i això ha marcat molt a les activistes. Preocupa que pugui ser un punt d’inflexió i que pugi la tensió entre activistes per l’habitatge, la comitiva judicial i els agents de seguretat.

Activistes i militants tractant d’aturar el desnonament assegudes al portal Foto: Sindicat de Llogateres de l’Hospitalet

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat